Alcohol is psychologisch en fysiek verslavend. Veel drinken kan leiden tot alcoholisme. De overheid probeert alcoholmisbruik en alcoholisme te voorkomen door middel van wetten en bewustmaking van het publiek.

Wetten om alcoholmisbruik en alcoholisme te voorkomen

Er zijn verschillende wetten met betrekking tot alcohol en alcoholgebruik. De vergunning- en horecawet stelt regels vast over waar alcohol mag worden verkocht en verbiedt de verkoop van alcohol aan iedereen jonger dan 18 jaar.

Lokale autoriteiten controleren de naleving van de vergunning- en horecawet.

Naast de vergunning- en horecawet zijn er nog andere regels en voorschriften voor alcoholgebruik:

  • Het Wetboek van Strafrecht zegt dat het een strafbaar feit is om in het openbaar dronken te zijn en de openbare orde te verstoren onder invloed.
  • Het Wetboek van Strafrecht zegt ook dat het een strafbaar feit is om alcohol te schenken aan iemand die duidelijk dronken is.
  • De Road Traffic Act stelt limieten voor alcohol in het bloed voor bestuurders. De limiet is 0,05% voor bestuurders met een regulier rijbewijs en 0,02% voor nieuwe bestuurders.
  • De Mediawet staat niet toe dat alcoholreclame tussen 6.00 en 21.00 uur op televisie en radio wordt uitgezonden.

Bewustmakingscampagnes over alcoholgebruik

De overheid voert campagnes om jongeren te informeren over alcoholmisbruik en alcoholisme en om alcoholgebruik door minderjarigen te voorkomen. Het doel van de NIX18-campagne is het versterken van de sociale norm dat mensen niet drinken en roken voordat ze 18 worden. De BOB-campagne maakt het publiek bewust van het niet drinken en rijden. De overheid ondersteunt ook bewustmakingscampagnes op scholen.

Bewustmakingscampagnes zijn gericht op:

  • voorkomen dat jongeren drinken voordat ze 18 worden
  • het voorkomen van schadelijk alcoholgebruik
  • voorkomen dat mensen psychologisch of fysiek afhankelijk worden van alcohol
  • beperking van schade veroorzaakt door alcoholmisbruik, zoals antisociaal gedrag, huiselijk geweld en verkeersongevallen.

Alcoholisme voorkomen

Het is belangrijk dat mensen de tekenen van alcoholisme in een vroeg stadium herkennen. Een arts die vermoedt dat een patiënt te veel drinkt, moet de patiënt snel doorverwijzen naar een geschikte zorgverlener.

Artikelen

Topics

Familie, zorg en Gezondheid

[ wgr ] Werk, Geld en Recht

[ wgr ] is een uitgave van Independing Media.

[ wgr ] gebruikt openbare nieuwsbronnen en afbeeldingen uit het publieke domein.

Redactie Keuze

Random Nieuws